- 600 gram kippendijen
- 250 ml. karnemelk
- Snuf zout en peper
Ingrediënten beslag:
- 175 gr. bloem
- 1 tl. bakpoeder
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. gedroogde tijm
- 1 tl. zout
- 1 tl. gemalen zwarte peper
- 1 tl. chilivlokken
- 0,5 tl. knoflookpoeder
- 0,5 tl. selderijzaad gemalen (optioneel)
Ingrediënten voor Koreaanse saus:
- 2 eetlepels gochujan pasta (al vrij pittig hoor!)
- 2 el, honing
- 4 el. bruine suiker
- 4 el. soja saus
- 3 knoflook tenen, fijngesneden
- 2 cm gember, fijngesneden
- 1 el. sesam olie, niet meer!
- 1 el. zonnebloem- of olijfolie
- 1 lente ui, erg fijngesneden
- Sap van een kwart limoen
Overige ingrediënten:
- Zonnebloem olie om te frituren
- Sesamzaadjes
- Paar lente uitjes
Wijntip: Kingfisherbay Sauvignon Blanc, Demuerte White, The Ned Pinot Grigio of voor een spannede combinatie de Escorihuela Gascon Viognier
Bereidingswijze:
1) Snijd de kippendijen in mooie stukken van 2 a 2 centimeter. Plaats deze vervolgens in een grote schaal en voeg de karnemelk, zout en peper toe. Schep alles goed door, zodat de kippen volledig onder de karnemelk zit en zet dit voor minimaal 2 uur in de koelkast. De zuren in de karnemelk maken de kip extra mals en zorgt ook voor een goede binding met het beslag. Zo wordt de kip extra knapperig.
2) Doe alle ingrediënten van het beslag in een schaal en mix deze goed door elkaar. Verwarm ondertussen je frituurpan of warm de zonnebloem olie in een grote pan op tot 180 graden. Zet alles klaar om straks efficiënt te gaan werken.
3) Pak een stukje kip uit de karnemelk en laat alle overtollige karnemelk er van af druipen. Doe het stukje kip daarna in het beslag en zorg ervoor dat hij volledig gecoat is, voordat je hem in de frituur laat vallen. Herhaal dit totdat je frituurpan vol is en bak de stukjes kip in 5 minuten mooi goudbruin.
4) Maak in een kleine steelpan ondertussen de Koreaanse saus door alle ingrediënten erin te doen en langzaam te roeien. Verwarm de saus zachtjes op een midden-laag vuur, totdat hij een mooie dikte krijgt. Zodra hij begint te bubbelen ben je er al bijna. Dit kan zo'n 4-6 minuten duren.
5) Kook ondertussen je rijst en maak een frisse komkommer salade erbij. Doe dat door komkommer, tomaat en een klein uitje fijn te snijden. Doe er wat zoetzure chilisaus bij en wat munt en koriander. Meer is er niet nodig!
6) Doe de sticky Koreaanse saus over de kip en hussel de kip goed door, zodat alles goed bedekt is. Doe er wat fijn gesneden lente uitjes en sesamzaadjes boven op en genieten maar!