Mosterdsoep met groene asperges plaattaart met warm gerookte zalm

Mosterdsoep met groene asperges plaattaart met warm gerookte zalm

Mijn guilty pleasure op zondag is altijd een heerlijke kop soep met iets lekker hartigs erbij. Vroeger thuis aten we dit elke zondag en elke keer als ik dit maak denk ik dan soms aan die momenten terug. Een van favoriete soepen is mosterdsoep, maar dan niet te scherp. Mijn variant deel ik dan ook met alle liefde met jullie. Maak er deze plaattaart bij en het genieten is geblazen hoor. Serveer hem met met een licht houtgerijpte Chardonnay zoals ik een keer heb gedaan tijdens een paasbrunch met mijn schoonfamilie. Geheid dat iedereen geniet. 

Gerecht: Lunch
Aantal personen: 3-4
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 25 min
Totaal bereidingstijd: 35 min
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Mijn guilty pleasure op zondag is altijd een heerlijke kop soep met iets lekker hartigs erbij. Vroeger thuis aten we dit elke zondag en elke keer als ik dit maak denk ik dan soms aan die momenten terug. Een van favoriete soepen is mosterdsoep, maar dan niet te scherp. Mijn variant deel ik dan ook met alle liefde met jullie. Maak er deze plaattaart bij en het genieten is geblazen hoor. Serveer hem met met een licht houtgerijpte Chardonnay zoals ik een keer heb gedaan tijdens een paasbrunch met mijn schoonfamilie. Geheid dat iedereen geniet. 

Benodigheden voor 4-6 personen:

Mosterdsoep:

  • 2 el boter (of olijfolie)
  • 3 preien in ringen (a 100 gram de stuk)
  • 3 - 5 el. grove Limburgse mosterd 
  • 1 medium kruimige aardappel 
  • 1 lt. kippenbouillon
  • 2 tenen knoflook
  • 2 dl. slagroom of een plantaardige vervanger
  • 1 lente ui
  • 50 gram pancetta

Plaattaart

  • 200 gram ricotta
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • 1 el. platte peterselie
  • 50 gram pancetta
  • 1 citroen
  • 450 gram groene asperge (zo'n 16 stuks)
  • 1 pak diepvriesbladerdeeg (10 plakjes)
  • 200 gram warm gerookte zalm 

    Wijntip: Adega de Pegoes Colheitta Seleccionade Branco. Fat Baron Riserva White of de Old Soul Chardonnay

     Bereidingswijze

    1. Bereid eerst alles goed voor, zodat het koken makkelijker gaat. In de horecasector heet dit mise-en-place. We gaan beginnen met het bereiden van de soep. Terwijl deze langzaam kookt, gaan we de plaattaart maken. 

    2. Snijd de prei in ringen, de knoflook fijn en de aardappel in blokjes. Verhit in een pan met dikke bodem de boter en bak de prei en knoflook zachtjes aan. Dit duurt zo'n 4 à 6 minuten.Voeg daarna 3 eetlepels grove mosterd en de aardappelblokjes toe en bak die zo'n 4 minuten mee. Schenk vervolgens de bouillon erbij en breng het mengsel aan de kook. Laat de soep vervolgens 20 minuten zachtjes koken. Bak in een koekenpan de pancetta knapperig en laat deze drogen tussen keukenpapier. 

    3. Snijdt de knoflook, rode ui en pancetta in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Meng dit alles samen met de ricotta tot 1 glad mengsel. Voeg naar smaak de rasp en sap van een citroen toe. (persoonlijk vind ik een halve citroen genoeg). Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op een bakplaat met bakpapier, met de zijkanten over elkaar heen. Zorg dat je gehele bakplaat bedekt is met bladerdeeg. Snijd gerust een plakje bladerdeeg in stukken om ervoor te zorgen dat je gehele bakplaat bedekt is. 

    4. Snijd 1,5 cm langs de rand heel licht de bladerdeeg bodem met een mesje in, zonder dat je hem helemaal doorsnijdt. Smeer vervolgens het ricotta mengsel in het middenstuk uit. Snijdt de kontjes van de asperges af en plaats de groene asperges hier op. Bak de plaattaart in zo'n 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. 

    5. Terwijl de plaattaart zo'n 10 minuten in de oven staan, pureer je de soep met een staafmixer. Breng de soep daarna langzaam weer aan de kook. Voeg daarna de laatste 2 eetlepels grove mosterd (of naar smaak meer), peper, zout en de slagroom toe. Goed roeren, anders klontert de mosterd aan de onderkant. 

    6. En genieten maar! Schenk de soep in een soepkom of bord en voeg op het laatst wat krokante pancetta en lente ui toe. Nadat je de plaattaart uit de oven hebt gehaald, versnipper je de warm gerookte zalm hierover heen. Snijd een mooi stuk en serveer deze met de soep. 

    7. Eetsmakelijk!

    Laat een reactie achter

    Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Krijg toegang tot exclusieve acties, recept inspiratie en informatie over de top wijn en wijnhuizen!