Runderstoofpot met flespompoen en pastinaak

Runderstoofpot met flespompoen en pastinaak

Indien de kou weer voor de deur staat is dit gerecht juist daarom jouw perfecte reden om je stoofpan weer uit te kast te halen. Met deze temperaturen is het namelijk verrukkelijk om dit gerecht op tafel te zetten. Het voelt gelijk warm, knus en gezellig aan. Daarnaast is het fantastisch om die geuren voor een paar uur uit je keuken te ruiken. Dit stoofpotje is het lievelingsgerecht van mijn vriendin en maken we daarom ook vaak. Ideaal om vooruit te maken en de dag erna nog lekkerder. Tip voor de vegetariër: vervang het rundvlees door portobello's en het blokje runderbouillon door groentebouillon en hij is perfect!

Gerecht: Avondeten
Aantal personen: 4-6
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 210 min
Totaal bereidingstijd: 240 min
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Benodigdheden (4-6 personen)

  • 2 el. roomboter/grasboter (liefst biologisch)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 grote handvol verse salie blaadjes
  • 800 gram riblappen
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 1 el. bloem
  • 2 middelgrote pastinaken, geschild en in grove stukken
  • 3 middelgrote wortels, geschild en in grove stukken
  • 1 hele middelgrote flespompoen, in grove stukken
  • 3 el. tomatenpuree
  • 400 ml. runderbouillon
  • 1/2 fles rode wijn (primitivo of negroamaro)|
  • Paar takjes verse rozemarijn

Wijntip: Biscardo Enigma SangioveseZolla Primitivo di Manduria of Barista Pinotage 

Bereidingwijze

1) Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de boter in een (oven-proof) stoofpan en fruit de ui glazig. Voeg ook de salie blaadjes toe en laat dit mengsel ongeveer 3 a 4 minuten bakken.

2) Snijd het vlees in blokken va n 2 a 3 cm. Meng het vlees met de bloem, zwarte peper en zeezout. Voeg het vlees en de knoflook toe aan het ui-salie mengsel en bak eventjes mee. Voeg vervolgens dan alle groenten toe en bak deze even kort mee voor 1 minuut. Doe daarna de tomatenpuree, rode wijn, bouillon erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg naar smaak wat zeezout en peper toe en breng het geheel rustig aan de kook.

3) Leg wat rozemarijn takjes op het stoofvlees en doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven. Laat het vlees gaar stoven (wel af en toe roeren en eventueel meer vocht toevoegen!) totdat het mals is. Dit duurt meestal zo'n drie tot 4 uur.

4) Serveer deze stoofpot met wat heerlijke frietjes of huis gemaakte ovenaardappeltjes!

5) Eetsmakelijk!

Leftover tip:
Heb je stoofvlees over en wil je een keer wat anders? Deze leftover variant is Ideaal voor de zondagmiddag of tijdens de borrel en feestdagen. Doe namelijk het stoofvlees op een bladerdeeg blaadje. Vouw hem met de punten naar het midden dicht. Doe een beetje geklopt ei erop en bak dit in 10 - 12 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden. Heerlijk!!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg toegang tot exclusieve acties, recept inspiratie en informatie over de top wijn en wijnhuizen!