Soms heb je zin in een bord heerlijk comfort-food. Een pasta met vers gemaakte roomsaus en een stukje gebraden zalm is dan een top gerecht om te eten. Om dit gerecht net even wat meer af te maken, heb ik de gegrilde champignon toegevoegd. Die aardse toon matcht perfect samen met het romige van de saus. Ja, dit wil je proberen!
Benodigdheden voor 2-3 personen
Roomsaus
- 500 gr. tuinbonen (complete bonen)
- 250 ml. kippenbouillon
- 1 rode ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook
- 125 ml soja-room
- 50 gr. Paturain
- Peper en zou
- 2 el. oregano, fijngesneden
- 2 el. bieslook, fijngesneden
- Optioneel: 1/2 tl. chilivlokken
Overig
- 2 zalmzijdes a 100 gr. de stuk
- 1 teen knoflook
- 2-3 el. honing
- Sap van een halve citroen
- 75 gr. rucola
- 2 citroenpartjes
- 250 gr. kastanje champignons
Wijntip: Esprit de Cres Richard Marsanne-Rousanne, Carta Vieja Chardonnay Gran Reserva, Medusa Viognier, Old Soul Chardonnay
Bereiding:
1) We beginnen met de tuinbonen. Pel de tuinbonen en doe deze alvast in een steelpannetje. Kook deze voor zo'n 4 tot 5 minuten voor en zet deze apart. Kruid vervolgens de stukken zalm met peper en zout. Snijd een teentje knoflook fijn en zet deze apart.
2) Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de champignons met wat extra Virgin olijfolie, peper en zout en leg deze op een rooster klaar. Grill deze voor zo'n 15 minuten.
3) Na 5 minuten wachten, voeg je in een koekenpan wat olijfolie toe en fruit je één knoflook teen zachtjes aan. Voeg 2-3 el. honing, het sap van een halve citroen en een scheutje water toe. Roer goed door voordat je de zalm met de huidzijde erin legt. Bak de zalm in zo'n 2 tot 3 minuten en bestrijk de bovenkant met het vocht van hetgeen wat in de pan zit. Na 3 minuten zet je de zalm in de oven onder de champignons voor zo'n 6 tot 7 minuten
4) Fruit in een andere koekenpan de twee andere tenen knoflook en de fijngesneden rode ui aan. Voeg vervolgens 3/4 eetlepel bloem toe en bak dit voor maximaal 2 minuten mee. Zet het vuur allesbehalve hoog, anders verbrand de bloem en wordt alles bitter! Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en roer goed door. Doe de voorgekookte tuinbonen erin en verwarm deze ook even kort mee.
5) Na een minuut of 2 à 3, voeg je de room en de Paturain toe. Blijf goed roeren. De saus wordt beduidend wat dikker, wat juist de bedoeling is. Voeg op het laatst nog peper, zout, verse oregano en bieslook toe. Voeg eventueel wat chilivlokjes toe voor wat extra pit. De saus is klaar.
6) Kook ondertussen in 9 minuten de tagliatelle en serveren maar!
7) Doe wat tagliatelle op een bord. Doe er een goede schep van de roomsaus op en leg de zalmzijde in het midden. Doe er wat champignons bij en rucola. Leg een citroen partje op de rucola als een soort van dressing.
8) Eetsmakelijk!