Eendenborst met knolselderij, zoete aardappelpuree

Gegrilde eendenborst met knolselderij en zoete aardappel puree

Eendenborst, misschien wel één van mijn favoriete stukjes vlees. Het vlees zelf is mager, echter het laagje vet en huid geeft het eendenvlees een fantastische, toch delicate smaak. Een ware beleving voor je smaakpupillen in je mond. Dit keer serveren we bij deze gegrilde eendenborst een heerlijke knolselderij puree. Extra aangevuld met zoete aardappel, omdat deze twee groenten heerlijk bij elkaar passen. En ze zijn op dit moment niet duur!

Eendenborst, misschien wel één van mijn favoriete stukjes vlees. Het vlees zelf is mager, echter het laagje vet en huid geeft het eendenvlees een fantastische, toch delicate smaak. Een ware beleving voor je smaakpupillen in je mond. Dit keer serveren we bij deze gegrilde eendenborst een heerlijke knolselderij puree. Extra aangevuld met zoete aardappel, omdat deze twee groenten goed bij elkaar passen. En ze zijn op dit moment niet duur!

Welke wijn serveer je er dan bij? Gegrilde eend leent zich voor meerdere soorten wijn. De klassieke combinatie is een Pinot noir of een merlot. Maar zelf houd ik meer van een wat stevigere wijn met een goede bite. Het rokerige karakter van een Tempranillo is bijvoorbeeld een fantastische match. Zelf genoot ik bij dit gerecht van iedere slok van de Fat Baron Shiraz. Misschien niet enorm voor de hand liggend, maar wel ontzettend lekker. 

Benodigdheden voor 4 personen

Voor de puree 

  • 750 gr. knolselderij
  • 500 gr. zoete aardappel
  • 1 kanzi appel, geschild en geraspt
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 2 el. verse tijm
  • 2 el. platte peterselie fijngesneden
  • Zout en peper
  • 1/2 tl. chilivlokken
  • Optioneel: 50 ml (soya) room

Voor de eendenborst en wortels

  • 4 eendenborsten
  • 2 el. honing
  • 2 el. soya saus
  • Peper en zout
  • 1 el. 5-spice kruiden

Wijntip: El Pacto Riojoa Organic, Barahonda Yecla Monastrell-MerlotFat Baron Shiraz of de Escorihuela Gascon Pinot Noir

Bereiding

1) Snijd de eendenborst en, in de velzijde, in met een scherp mes zodat er een ruitpatroon ontstaat. Kruid ze met peper, zout en Chinese 5-spice en doe ze vervolgens in een plastic boterhamzakje. Doe de soja saus honing erbij en hussel met je handen de borsten tegen elkaar aan, zodat de marinade overal goed zet. Leg deze voor een 30 minuten te marineren in de koelkast.

2) Steek de BBQ aan en bereid deze voor op een indirecte methode met 200 graden. Schil ondertussen de knolselderij en zoete aardappel en snijd deze in grove stukken. Doe er water bij, zodat het onder staat. Ze de vuur vaste pan op de BBQ, boven de kolen, en kook de groente in 20 minuten gaar.

3) Haal de pan vervolgens van het vuur en schep de groenten eruit. Kook vervolgens de wortelen kort voor in het resterende kookvocht voor zo'n 3 tot 4 minuten.

4) Grill de eendenborst met de huidkant boven de kolen (direct) voor 2 tot 3 minuten maximaal. Draai de eendenborsten even om en grill de andere kant ook voor 2 tot 3 minuten. Leg vervolgens de eendenborst op het indirecte deel van de barbecue en breng het vlees naar een temperatuur van 52 graden. Dan is hij mooi rosé gebakken.

5) Smeer de wortelen in met wat olijfolie, peper en zout en grill deze voor 5 tot 6 minuten boven de kolen op de barbecue.

6) Schenk het kookvocht uit de pan en doe de knolselderij en zoete aardappel er weer in. Verwarm ze nog even kort voor, voordat je ze pureert met een stamper. Voeg vervolgens de fijn gesneden rode ui, gerapste appel en de kruiden eraan toe. Schep goed door en je puree is klaar.

7) Serveer op je bord een goede schep puree. Doe er nog wat extra rode ui en wat tijm erboven op. Leg de geroosterde wortels erbij en serveer de eendenborst na 10 minuten rusten. Heerlijk!

8) Eetsmakelijk!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg toegang tot exclusieve acties, recept inspiratie en informatie over de top wijn en wijnhuizen!